Een mooi en fris gebit is belangrijk. Het speelt een grote rol in de mate hoe anderen ons aantrekkelijk vinden en hoe we ons voelen. Het verzorgen van je tanden is dan ook een investering in je eigen welzijn en in je uiterlijk. Laatst bezocht ik een website voor tandheelkundige zorg en las ik over tandgezondheid. Hieronder vindt je een samenvatting van enkele van de tips wara ik veel aan heb gehad om me te helpen het meeste uit mijn glimlach te halen.

Je kunt niet vaak genoeg flossen

Het is niet voldoende om alleen na elke maaltijd je tanden te poetsen. Je moet ook goed leren flossen. Tandplak die zich tussen je tanden ophoopt, kan evenveel, zo niet meer schade aanrichten dan tandplak op andere gebieden van de tand of kies. De enige manier om er effectief vanaf te komen, is door regelmatig te flossen.

Reinig je gebit nadat je voedsel met veel kleur hebt gegeten

Elke keer dat je iets nuttigt dat mogelijk vlekken op je tanden kan veroorzaken, moet je je mond spoelen met water. Gewoon een paar slokjes nemen en goed de mond spoelen, zal al een groot verschil maken voor de kleur van je tanden.

De ergste boosdoeners zijn zwarte thee, koffie, donkere sauzen, wijn, paarse en rode bessen. Kortom, als iets een vlek op een tafelkleed geeft die moeilijk te verwijderen is, zal het waarschijnlijk hetzelfde met je tanden doen.

De uitzondering op deze regel zijn aardbeien. Vreemd genoeg zijn er aanwijzingen dat ze eerder zorgen dat je tanden witter worden dan dat ze deze bevlekken. Als je rookt, stop dan! Is het niet voor je gebit, dan voor je algehele gezondheid. Niets zorgt sneller voor vlekken op de tanden dan sigaretten.

Laat je gebit professioneel bleken

Zelfs als je voorzichtig bent, zullen je tanden na verloop van tijd geler of donkerder worden. Als dat gebeurt, is het de moeite waard om je tanden te laten bleken.

En het is verstandig om dit professioneel te laten doen. Dit komt omdat sommige producten die je zelf in de winkel kan kopen aanzienlijke schade aan je gebit kunnen veroorzaken. En als het glazuur eenmaal is verdwenen, is herstellen onmogelijk. Wees dus voorzichtig met hoe je jouw gebit witter maakt en waar je dit laat doen.

Twijfel je of je je tanden wil laten bleken? Maak die keuze dan snel! Hoe langer je namelijk wacht, hoe slechter je tanden zullen worden en hoe sterker het product zal zijn dat wordt gebruikt om ze te herstellen.

Eet gezond

Door gezond te eten blijven uw tanden en tandvlees sterk. Dit betekent dat uw tanden minder snel zullen wiebelen en niet goed gaan uitlijnen. Het zou u ook moeten helpen om ze langer te bewaren.

Laat je tanden regelmatig professioneel reinigen

Een of twee keer per jaar je gebit professioneel laten reinigen door een mondhygiënist kan een groot verschil maken. Een mondhygiënist kan ze veel schoner maken dan jij dat zelf kunt.