Elk jaar doen we een grote voorjaarsschoonmaak, ruimen we oude spullen op die we niet langer nodig hebben en houden we een grondige schoonmaak. Ik vind het echt bevredigend voor een gezonde, gelukkige geest. Dit jaar was onze grootste voorjaarsschoonmaak tot nu toe, en zelfs nu we de zomer ingaan, zijn we nog steeds bezig met inventariseren en minimaliseren we onze levensstijl. Dit komt doordat ik mijn dagelijkse bezigheden gemakkelijk wil houden, maar ook omdat we later dit jaar gaan verhuizen.

Opruimen betekent de verhuizing te vergemakkelijken, en als we uiteindelijk ons frisse, nieuwe huis betrekken, zullen we alleen items meebrengen die we gebruiken (geen overbodige spullen die w hebben verzameld in de loop van de jaren). Het is een lang proces, maar ik focus me op één uitdaging per dag. Dat kan zo simpel zijn als een la, of het kan iets tijdrovender zijn, zoals het opruimen van mijn kledingkast …

Wees streng voor jezelf bij het opruimen van je kledingkast

vel kledingstukken zijn moeilijk om los te laten. Ik haat het gevoel van verspilling, dus dat betekent dat ik soms aan dingen soms maar hou ‘voor het geval dat’. Maar hoe meer ik opruim, hoe gemakkelijker ik dingen los kan laten. Het opruimen van je garderobe kan een ontmoedigende klus lijken, maar deze tips hebben me geholpen om snel en gemakkelijk beslissingen te nemen over wat ik wil houden en wat ik weg doe (zonder spijt te hebben).

1. Gooi alles weg waar gaten in zitten

Tenzij het iets is waar je echt aan gehecht bent en dat je netjes kunt repareren, gooi je kapotte kleding weg. Dat maakt meteen de nodige ruimte in je kast. Ik vond het altijd heel vreemd als ik las dat mensen je aanraden kleding met gaten erin weg te gooien. Het is toch logisch kapotte kleding weg te doen? Maar de waarheid is dat je sommige kledingstukken zo fijn vind zitten dat je voor jezelf ontkent dat ze echt niet meer kunnen.

Soms is het een ronduit emotioneel moment om kleding weg te doen als de tijd daar is. De kans is groot dat ze een goed leven hebben geleid en je ze veel hebt gedragen als ze die leeftijd hebben mogen bereiken dat de gaten erin vallen. Het idee is om een ​​kledingkast vol kleding te hebben waar je je gelukkig en zelfverzekerd van voelt. Dus doe weg wat echt niet meer kan.

Taak 1: Controleer je kleding op beschadigingen en gaten. Als er een kleine reparatie is die je kunt doen, doe het dan! Zo niet, doe het weg, zodat je meer ruimte hebt voor dingen waar je van houdt.

2. Let op de pasvorm

Als je naar je garderobe kijkt, zijn er dan bepaalde kledingstukken die je nooit draagt omdat ze niet (meer)passen? Misschien heb je het online besteld en ben je vergeten het terug te sturen, of misschien paste het vroeger maar nu niet meer. Wat de reden ook is, als iets niet past, moet je eerlijk zijn tegen jezelf en jezelf een eerlijk antwoord geven op de vraag of die kleding je het komende jaar nog zal passen. Als je net een baby hebt gekregen, zal die strakke spijkerbroek je over een paar maanden heus weer passen. Maar als je een kasjmier truitje hebt die in de wasdroger heeft gezeten en je je armen nu nauwelijks kunt bewegen als je hem draagt, is het tijd om dat verlies te aanvaarden.

Kledingstukken wegdoen omdat ze niet meer passen kan best moeilijk zijn omdat je gewicht soms kan fluctueren. Als je gewicht veel verandert, kun je in plaats daarvan overwegen om wat items uit je kledingkast die momenteel niet passen in te pakken en op zolder op te bergen. Op die manier heb je fysiek en mentaal meer ruimte als je ’s ochtends naar je kledingkast kijkt.

Taak 2: Zeg vaarwel tegen alle items die niet bij je passen. Als het op bepaalde plekken te strak zit of als het te flodderig voor je is, overweeg dan of je het echt weer gaat dragen. Zo niet, doe het weg.

3. Kies je stijl

Weten welke kleuren en stijlen bij je passen, is een fluitje van een cent. Maar voorkomen kledingstukken te kopen die waarschijnlijk gewoon in je kledingkast belanden, is niet zo eenvoudig. Persoonlijk weet ik in welke kleuren ik me zeker voel. Dat zijn typisch donkere tinten en aardetinten. Mijn stijl is vrij neutraal en ik ben geen fan van felle kleuren. Over het algemeen heb ik niet veel vertrouwen in lichte kleuren. En ik heb de neiging om te kiezen voor korte broeken, blouses en broeken met hoge taille.

Dit weerhield me er echter niet van om roze jurken en felgekleurde truien te kopen. Ik heb ze uiteindelijk nooit echt veel gedragen in vergelijking met de kleuren waarvan ik wist dat ze bij mij pasten. Dus waarom had ik ze überhaupt gekocht? Nu probeer ik na te denken voordat ik een item koop: “Hoe vaak zal ik dit echt dragen?”

Taak 3: Doe alle items waarin je je niet zeker voelt, of het nu de stijl of de kleur is, weg. Als je ze toch niet draagt omdat je betere alternatieven hebt, is het tijd om ze weg te doen.

4. Houd je levensstijl altijd in je achterhoofd

Er is een champagne-satijnen jurk waar ik al jaren naar op zoek ben. Hij is niet erg duur, maar ik weet dat ik hem nooit zal dragen. Hij is een beetje te licht om naar een bruiloft te dragen, en als ik naar formele evenementen ga, zijn ze meestal black tie, dus de champagnekleur is misschien een beetje overdreven. Er is misschien een eenmalige gelegenheid dat ik een moment zou kunnen vinden om hem te dragen, maar eerlijk gezegd, in de hele tijd dat ik deze jurk wilde hebben, is deze gebeurtenis niet verschenen.

Hoe graag je ook verliefd wordt op een maxi-jurk met lovertjes of een levendige mini-jurk, als je levensstijl betekent dat je hem waarschijnlijk nooit zult dragen, verspil er dan geen ruimte of geld aan. Nogmaals, ik zeg niet dat je geen diversiteit in je garderobe moet hebben, maar bedenk hoeveel formele jurken je nodig hebt als je niet regelmatig naar black-tie-evenementen gaat. Probeer in plaats daarvan kleding te kopen die je keer op keer kunt dragen op verschillende soorten evenementen door te stylen met schoenen en sieraden.

Taak 4: Maak een lay-out van al je formele kleding en beslis welke items je misschien nog een keer draagt. Denk aan bruiloften, begrafenissen en verjaardagslunches. Kies een paar favorieten en doe de rest weg.

Wat te doen met tassen met oude kleren

Alleen omdat je aan het opruimen bent, wil nog niet zeggen dat je je kleren gewoon weg hoeft te gooien. Ik ben een grote fan van recyclen en hergebruiken, dus ik probeer altijd creatief na te denken over hoe ik items kan hergebruiken die ik niet langer nodig heb. Hier zijn enkele ideeën over hoe je vriendelijker voor het milieu kunt zijn en je kleding een nieuw leven kunt geven en tegelijkertijd kunt opruimen:

  • Doneer aan een kringloopwinkel.
  • Geef ze aan vrienden – Er zijn enkele kledingstukken waar ik absoluut dol op ben, maar ze passen me gewoon niet meer. Overweeg een kledingruil met een paar vriendinnen.
  • Verander je oude tops in poetsdoeken – ik kan me de laatste keer dat ik poetsdoeken kocht niet herinneren. Snij je kapotte kleding tot poetsdoeken en gebruik ze voor je huis en auto.

We breiden onze opruiming uit tot buiten onze kledingkast, terwijl we ons voorbereiden op de verhuizing later dit jaar. Dit betekent dat ik door elke la, kast en opbergdoos ga en meedogenloos ben in het opruimen van spullen die ik niet langer nodig heb.

Tips voor het onderhouden van een opgeruimde kledingkast

Zijn er bepaalde kledingstukken die je altijd pakt als je naar je je kast opendoet? Misschien zijn het strepen en patronen of misschien is het een bepaald materiaal. Wat het ook is, probeer je bewust te zijn van welke kledingstukken je leuk vindt en waarom. Wat maakt ze zo bijzonder? Is dat omdat ze comfortabel zijn, omdat ze flatterend zijn of omdat je ze kunt combineren met veel verschillende kledingstukken in je kast om een ​​nieuwe look te krijgen?

Er zijn enkele kledingstukken in mijn garderobe die ik al draag sinds 2016 en ik draag ze nog steeds regelmatig. Investeren in kleding van goede kwaliteit die lang meegaat, is veel beter voor je banksaldo en bovendien beter voor het milieu. Vooral omdat fast-fashion erom bekend staat dat het vol zit met kleine stukjes plastic die in onze oceanen terechtkomen als je door je wasmachine gaat.

Wat zijn jouw tips om je modeconsumptie te verminderen en een minimalistische levensstijl te leiden?​ Laat het me weten in de reacties hieronder!