Wat is EMDR?

EMDR is een behandelmethode binnen de psychotherapie. EMDR wordt ingezet bij veel diverse klachten, daarbij kun je denken aan: angst, fobieën, trauma, PTSS en depressie. Francine Shapiro heeft 1988 EMDR ontwikkelt. Dit nadat zij ondervond dat negatieve gedachten minder ‘zwaar’ werden, nadat zij haar ogen op een bepaalde manieren bewoog. EMDR wordt veel gebruikt en een groeiende groep therapeuten zijn enthousiast en zien bewijzen van effectiviteit. Er moet gezegd worden dat de APA, Amerikaans Psychologische Associatie, niet onverdeeld enthousiast is. Ja, zij benoemen EMDR als een effectieve op bewijzen-gebaseerde behandelmethode voor bijvoorbeeld PTSD, maar: “het beschikbare bewijs kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden”.

Een EMDR sessie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten, afhankelijk van de therapeut. De persoon die onder behandeling is, wordt gevraagd oogbewegingen van links naar rechts te maken. Dit kan met behulp van de vinger van de therapeut of een voorwerp dat gebruikt wordt, om van links naar rechts te bewegen.

Herinneringen ophalen

Tijdens deze oogbewegingen wordt de persoon gevraagd de traumatische herinnering in kwestie op te halen. Het herleven van de traumatische gebeurtenis, onaangename herinnering, de angst en meer, is hoofdzaak bij EMDR en niet voor iedereen gemakkelijk. De persoon haalt de herinnering op en blijft de oogbewegingen maken. Ook deelt de persoon, maar niet altijd, de herinnering in detail met de therapeut.

EMDR heeft als doel de herinnering minder emotioneel beladen te maken. Bij EMDR Therapie Almelo maken we de emotionele lading los van de herinnering en de emotionele lading wordt als het ware diffuus. Het kan voorkomen dat verdriet, somberheid en tragische gevoelens diep in ons lange termijn geheugen is opgeslagen. De zwaarte van deze gevoelens kan enorme blokkades en klachten opleveren. EMDR haalt net zoals met een ‘normaal’ gesprek, deze herinnering omhoog naar ons werkgeheugen en ons directe bewustzijn. De oogbewegingen en het gesprek gaan ‘aan de slag’ met de herinnering.

Minder zwaar en beladen

Het aan de slag gaan heeft als doel de lading van de emotionele herinnering minder zwaar te maken. Wanneer de EMDR over is, daalt de herinnering weer naar het lange termijn geheugen, of elders in ons lichaam. Hopelijk, stellen therapeuten dankzij de EMDR, minder zwaar en beladen. Dit kan opluchten en klachten aanzienlijk verminderen. Een aantal EMDR sessies herhalen dit proces en ‘filteren’ de emotionele herinnering tot een herinnering die wij kunnen dragen.