Om echt een geweldige thuischef te worden, moet je bepaalde vaardigheden zien te ontwikkelen, zoals het vooruit plannen en prioriteiten stellen in de keuken. Je succes zal niet alleen komen van wat je vaardigheden; veel hangt namelijk ook af van de tools die je tot je beschikking hebt. Hoewel messen, een snijplank en keukenweegschaal heel belangrijk zijn, besteden niet alle koks voldoende aandacht aan de pannen die ze gebruiken. De juiste spullen kunnen bijna elke maaltijd maken of breken, en er is zoveel te weten als je een serieuze thuischef wilt worden. Daarom helpen we je graag door je de ins en outs van pannensets te geven:

1. Weet wat je nodig hebt

Er is een breed scala aan pannen op de markt verkrijgbaar, en elke pan is bedoeld voor een ander doel. Er worden vaak over negen essentiële pannen gesproken, maar er is één rode draad: elke keuze kan een aantal verschillende gerechten aan. De koekenpan is bijvoorbeeld perfect voor elk soort gebakken gerecht, terwijl een grote braadpan alles aankan, van stoofvlees tot de meeste stoofschotels en soepen. Andere multifunctionele potten en pannen zijn een wok, een saucier (sauspan) en een soeppan. Het hebben van een paar van deze belangrijke pannen bespaart niet alleen geld, maar is ook een geweldige manier om ruimte te besparen. Als je de juiste keuze hebt gemaakt, kunnen de pannen bij regelmatig onderhoud meerdere jaren meegaan.

Gezonde pannen

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste pannenset voor jouw keuken? Kijk dan eens op EurekaConceptshop.nl, daar vind je een willekeur aan de mooiste pannensets. Mijn favoriet is de prachtige groene 8-delige pannenset Padova van het merk Greenpan. Alle pannen in deze set hebben een keramische antikleeflaag op basis van natuurlijke materialen. Niet schadelijk voor het milieu dus zoals de anti aanbaklagen van het bekende Tefal. Bovendien is deze pannenset geschikt voor zowel gas als inductie. Met de Greenpan pannenset kies je voor een gezonde manier van koken.

2. Vind de juiste eigenschappen

Wanneer je gaat winkelen voor pannen, word je misschien overspoeld met een verscheidenheid aan verschillende opties en beloften. De beste pannen hebben echter twee gemeenschappelijke kenmerken: “goede geleider” en “zware dikte”. De eerste verwijst naar het vermogen van de pot of pan om warmte te geleiden, terwijl de laatste het materiaal is waarvan het is gemaakt. Koper en aluminium zijn perfecte keuzes. Ze warmen en koelen niet alleen sneller, maar het materiaal zal de warmte ook gelijkmatiger verdelen, wat het aanbranden van voedsel helpt te voorkomen. Het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je pannen koopt; het internet is een geweldige bron voor recensies en inzichten van een aantal culinaire goeroes.

3. Gietijzer is niet je vriend, ik herhaal, NIET je vriend

Hoewel koper en aluminium slechts twee geweldige opties zijn, is er één optie die je echt (ECHT) moet vermijden: gietijzeren pannen. Dat komt omdat gietijzer over het algemeen slecht is in het geleiden van warmte. Hoewel het misschien vrij snel opwarmt, blijft het materiaal meestal niet zo lang heet. Veel koks houden van gietijzer omdat het veel goedkoper is. Gietijzer is echter gevoelig voor roest en putjes, en voedsel plakt vaker. Om te voorkomen dat voedsel blijft plakken wordt vaak gesteld dat je gietijzeren pannen niet met zeep mag wassen. En voor een thuischef als ik, is dat gewoon geen optie. Ik hou van glimmend schone pannen! Uiteindelijk is gietijzer echt niet de moeite waard om te kopen, behalve wanneer het gaat om een goede poffertjespan en braadpan.

4. Maak van schoonmaken een prioriteit

Als je reeds een keuze hebt gemaakt en heel verstandig aluminium pannen wilt kopen, dan wil je het meeste uit je geld halen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je aluminium pannen op de juiste manier schoonmaakt, wat betekent dat je verder gaat dan het gebruik van eenvoudige afwasmiddel en water. Het tijdschrift Reader’s Digest suggereerde 20 mogelijke methoden voor een snelle en eenvoudige reiniging. Zuiveringszout is een geweldig afwasmiddel en is vooral krachtig als het om vet gaat. Als je probeert te voorkomen dat voedsel blijft plakken, giet je sodawater erbij terwijl de pot nog warm is. Heb je een hekel aan scrubben? Gebruik wasverzachter, die vastgekoekte voedseldeeltjes afbreekt. Vergeet niet om het residu achteraf te verwijderen. Zelfs citroenen zijn een effectief reinigingsmiddel.